Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πάμπολλους φίλους και φίλες, που τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και τις απόψεις και τις ιδέες τους, τη χτεσινή ημερίδα μας.

Να ευχαριστήσουμε επίσης τους εξαίρετους εισηγητές, που έδωσαν τον τόνο στη συνάντηση αυτή, πλουτίζοντας τις γνώσεις, διευρύνοντας το οπτικό πεδίο και δυναμώνοντας την πίστη μας για το σωστό και το δίκαιο της προσπάθειάς μας.

Ευχαριστούμε τέλος τους φίλους και τις φίλες από το Στέκι Φοιτητών της ΑΣΚΤ, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να γίνει η εκδήλωση αυτή.

Θυμίζουμε πως η επόμενη ανοικτή συνάντησή μας, όπου θα συζητήσουμε για το επόμενο βήμα, ορίστηκε γι' αυτή την Παρασκευή, 3 Απριλίου, ώρα 7:00, σε αίθουσα του κτιρίου Γκίνη στο ΕΜΠ, όπως συνήθως.

Οι NoBodies/Εργαστήριο παραγωγής αντισωμάτων στην έκθεση "Bodies"

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ημερίδα/Εργαστήριο ΑΝΤΙ-ΣΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 30 Μάρτη
ώρα 19:00

Αίθριο ΑΣΚΤ (Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256)

Από τις αρχές Φλεβάρη έχει εγκατασταθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, η έκθεση "Bodies - The Exhibition", στην οποία παρουσιάζονται σκοτεινής προέλευσης αληθινά ανθρώπινα πτώματα, "πλαστινοποιημένα", "επεξεργασμένα", γδαρμένα, πετσοκομμένα και στημένα σε διάφορες ευφάνταστες πόζες.

Το όλο εγχείρημα, που παραπέμπει στη ναζιστική κουλτούρα του θανάτου, συνεπικουρείται δυστυχώς από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (υπό το σύνθημα "Recycle your body") και υποστηρίζεται συστηματικά από γκρίζα ιδεολογήματα αισθητικής ("μας φέρνει σε επαφή με αποκαλυπτικά τοπία εσωτερικής ομορφιάς"), επιστημονικοπαιδαγωγικής ("γνωρίζουμε το σώμα μας και τις ανατομικές του λεπτομέρειες") και ηθικοπλαστικής ("βλέποντας τον πνεύμονα ενός νεκρού καρκινοπαθούς, ωθείται κανείς να αποφύγει το κάπνισμα") τάξης, έχοντας ξεσηκώσει και στη χώρα μας μια σειρά από σοβαρές αλλά μέχρι τώρα διάσπαρτες αντιρρήσεις.

Θεωρώντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πείραμα αναισθητοποίησης βασικών αντιστάσεων στο απάνθρωπο, στο οποίο χρειάζεται συγκροτημένος και πολύπλευρος αντίλογος, οργανώνουμε σαν πρώτο βήμα μια ημερίδα/εργαστήριο με τίτλο "Αντι-Σώματα" στο Αίθριο της Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) αυτή τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και ώρα 19:00'.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών)
Πέπη Ρηγοπούλου (ιστορικός τέχνης)
Στέφανος Ροζάνης (διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Μιράντα Τερζοπούλου (εθνολόγος)
Κωνσταντίνος Μίχος

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Συνδιοργάνωση:
Στέκι Φοιτητών της ΑΣΚΤ
και
Nobodies http://aboutbodies.blogspot.com

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Μια μικρή ιστορία της υπόθεσης «Bodies»…


  • Όπως αναφέρεται στην επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στην Τεχνόπολη,  τα ανθρώπινα πτώματα «έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας». Η διαδικασία αυτή είναι η τεχνική της «πλαστινοποίησης», που εφευρέθηκε από τον Γερμανό ανατόμο Γκίντερ φον Χάγκενς (Gunther von Hagens) το 1977. Ωστόσο, για μία εικοσαετία η πλαστινοποίηση χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διατήρηση οργάνων, που προορίζονταν για χρήση σε ιατρικές σχολές και ιατρικά εργαστήρια. Η τεχνολογία για την εφαρμογή της σε ολόκληρα σώματα αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επιτρέποντας πλέον την πραγματοποίηση των σχετικών εκθέσεων. Ο πρώτος, βέβαια, που δημιούργησε μια τέτοια έκθεση, τη «Body Worlds», ήταν ο φον Χάγκενς.
  • Ο φον Χάγκενς αυτοπαρουσιάζεται και ως ο εκδημοκρατιστής της ανατομίας. Πέρα από την έκθεση «Body Worlds», το 2002 πραγματοποίησε την πρώτη μετά από 170 χρόνια δημόσια νεκροτομή σε μία αίθουσα τέχνης του Λονδίνου μπροστά σε ένα κοινό 500 ατόμων. Η «παράσταση» ήταν sold-out. (1) Λίγο καιρό αργότερα η νεκροτομή προβλήθηκε από το αγγλικό κρατικό κανάλι Channel 4 και, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, πέρασε από το αγγλικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης. (2) Από το 2005 έως το 2007 το ίδιο κανάλι πρόβαλε τρεις διαφορετικές μίνι-σειρές με θέματα σχετικά με την ανατομία, στις οποίες συμμετείχε με νεκροτομές ο φον Χάγκενς.
  • Μια άλλη πρωτοβουλία του φον Χάγκενς, που αξίζει αναφοράς, ήταν η ιδέα του για τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σόου στυλ Fame Academy, στο οποίο άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο θάνατο θα δώριζαν εθελοντικά τα σώματά τους όχι μόνο για να πλαστινοποιηθούν αλλά και για να γίνουν αντικείμενα «τροποποιήσεων», στις οποίες ο φον Χάγκενς θα διόρθωνε τα «σφάλματα» της εξέλιξης (π.χ. θα αύξανε τον αριθμό των πλευρών για την «καλύτερη» προστασία των εσωτερικών οργάνων, θα τροποποιούσε την τραχεία και τον οισοφάγο για την «καλύτερη» κατάποση της τροφής, θα δημιουργούσε γόνατα που θα λύγιζαν και προς τα πίσω κ.ά.) Είναι ενδεικτικό ότι το σόου θα ονομαζόταν «Futurehuman»... (3) Το σόου ακυρώθηκε όταν, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν, ο πρώτος εθελοντής που είχε βρει η εταιρεία παραγωγής, απέσυρε την προσφορά του.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για τη διοργάνωση εκθέσεων με πλαστινοποιημένα ανθρώπινα σώματα και μέλη. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον φον Χάγκενς να καταφύγει στην Ιαπωνία για να πραγματοποιήσει την πρώτη έκθεση «Body Worlds», το 1995. Το 1997 το κλίμα στην Ευρώπη ήταν πλέον πιο ευνοϊκό και η έκθεση επέστρεψε στη Γερμανία, απ’ όπου στη συνέχεια απλώθηκε και σε άλλες χώρες του κόσμου.
  • Εμπορικά, οι εκθέσεις πλαστινοποιημένων πτωμάτων αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες και έχουν εξελιχθεί σε επιχείρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τέτοιες εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο, και μόνον αυτές του φον Χάγκενς έχουν προσελκύσει πάνω από 26 εκατομμύρια θεατές. Υπήρξαν, βέβαια, και έντονες αντιδράσεις από άτομα, κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς, όχι μόνο για την προέλευση των σωμάτων και των οργάνων (στην οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο κείμενό μας), αλλά και γενικότερα για τις ηθικές, κοινωνικές και άλλες όψεις του ζητήματος.
  • Ανάμεσα σ’ εκείνους που αντιτέθηκαν στις εκθέσεις πλαστινοποιημένων πτωμάτων, αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στην αγγλική ομάδα πίεσης Pity II, η οποία αποτελείται από γονείς που είδαν όργανα των νεκρών παιδιών τους να πουλιούνται στο σκάνδαλο Alder Hey. Θυμίζουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένα απίστευτο σκάνδαλο ξέσπασε στην Αγγλία, όταν αποκαλύφθηκε ότι κλινικές και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είχαν πάρει όργανα από χιλιάδες νεκρά παιδιά χωρίς τη συναίνεση των γονιών τους, οι οποίοι είχαν απλώς συναινέσει σε μία απλή νεκροτομή. Μόνο σε ένα νοσοκομείο του Λίβερπουλ, το Alder Hey, είχαν αφαιρεθεί πάνω από 2.000 όργανα από περισσότερα από 800 παιδιά. (4) Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αντιδράσεις που υπήρχαν για την πρώτη έκθεσή του στην Αγγλία, ο φον Χάγκενς επικαλέστηκε και το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Επιχειρώντας να αγγίξει ευαίσθητες χορδές κα να το οικειοποιηθεί μέσα στα πλαίσια του «εκδημοκρατισμού της ανατομίας», αναφέρθηκε στο προφανές δικαίωμα των γονιών να πληροφορούνται και να συναινούν στην αφαίρεση οργάνων από τα νεκρά παιδιά τους. Οι γονείς, πάντως, δεν πέρασαν στο στρατόπεδό του. Αντίθετα, ζήτησαν την ακύρωση της έκθεσης, λέγοντας ότι «το ανέβασμα αυτής της έκθεσης είναι κακόγουστο και δείχνει απουσία ευαισθησίας προς τα δεινά όλων αυτών των γονιών που εξακολουθούν να ζουν μια τόσο τραυματική κατάσταση» (5) και ότι αυτή «απλώς ξαναφέρνει πίσω όλο τον πόνο μας».
  • Οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει οι ανά τον κόσμο σχετικές εκθέσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέας νομολογίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία συνήθως εστιάζεται στην προέλευση των πτωμάτων και στην ύπαρξη ή μη συναίνεσης από τη μεριά του θανόντος ή των οικείων του. (6)
  • Η επιτυχία των εκθέσεων «Body Worlds» έκανε τον φον Χάγκενς πλούσιο και είχε ως φυσικό επακόλουθο την εμφάνιση ανταγωνιστών. Σημαντικότερος ανάμεσά τους στη διοργάνωση εκθέσεων, η Premier Exhibitions, μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία ειδικεύεται στην διοργάνωση εκθέσεων (ανάμεσα σε άλλες, για τον Τιτανικό και για το Star Trek).
  • Οι εκθέσεις Bodies Revealed και BodiesThe Exhibition (αυτή που φιλοξενείται στο Γκάζι) της Premier Exhibitions ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ το 2005, και σε διάστημα δυόμισι ετών οδήγησαν τη μετοχή της σε άνοδο 1.500%. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η μετοχή έχει καταβαραθρωθεί (7), κάτι που σε ένα βαθμό οφείλεται και στο θόρυβο γύρω από την προέλευση των πτωμάτων στις εκθέσεις της, και στις παρενέργειες που αυτός είχε.
  • Ένας άλλος σημαντικός ανταγωνιστής στην παραγωγή πλαστινοποιημένων πτωμάτων και οργάνων είναι ο Κινέζος ανατόμος Χονγκ-Γιν Σούι (Hong-Jin Sui), ο οποίος υπήρξε μαθητής και στενός συνεργάτης του φον Χάγκενς στο κέντρο πλαστινοποίησης στο Dalian της Κίνας. To 2000, όμως, εγκατέλειψε τον μέντορά του και ξεκίνησε να κάνει την τύχη του, στήνοντας τη δική του επιχείρηση, τη Dalian Medical University Plastination Co. Αρχικά στην εταιρεία συμμετείχε με ποσοστό 70% και το Dalian Medical University, το ιατρικό πανεπιστήμιο της ομώνυμης πόλης, ενώ ο Χονγκ-Γιν Σούι (ο οποίος είναι καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο) κατείχε το 30% και τη θέση του προέδρου της εταιρείας. Στη συνέχεια το πανεπιστήμιο απεσύρθη από την εταιρεία, πιθανότατα λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε ο θόρυβος γύρω από την προέλευση των πτωμάτων.
  • Όπως και να έχει το θέμα, η εταιρεία του κ. Χονγκ-Γιν Σούι είναι ο προμηθευτής σωμάτων και οργάνων της Premier, η οποία απλώς «νοικιάζει» τη χρήση τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, μετά από σχετική έρευνα που διεξήγαγε πέρυσι για μία έκθεση της Premier στην πόλη του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ίδια η Premier δεν μπορεί να αποδείξει τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των ατόμων, ούτε είναι σε θέση να τεκμηριώσει ότι αυτοί οι άνθρωποι συναίνεσαν να χρησιμοποιηθούν τα λείψανά τους με αυτόν τον τρόπο.» Σύμφωνα με τον ίδιο «η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Premier Exhibitions έχει αποκομίσει κέρδη από την επίδειξη λειψάνων από άτομα που μπορεί να έχουν βασανιστεί ή εκτελεστεί στην Κίνα.» (8)

Η έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα μια συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την Premier, στην οποία η τελευταία αποδέχθηκε να αναρτήσει στο δικτυακό της τόπο (9) και στην είσοδο της συγκεκριμένης έκθεσής της, τα εξής:

 

A) "This exhibit displays human remains of Chinese citizens or residents which were originally received by the Chinese Bureau of Police. The Chinese Bureau of Police may receive bodies from Chinese prisons. Premier cannot independently verify that the human remains you are viewing are not those of persons who were incarcerated in Chinese prisons.'"

(B) "This exhibit displays full body cadavers as well as human body parts,

organs, fetuses and embryos that come from cadavers of Chinese citizens or

residents. With respect to the human parts, organs, fetuses and embryos you are viewing, Premier relies solely on the representations of its Chinese partners and cannot independently verify that they do not belong to persons executed while incarcerated in Chinese prisons."

[Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας παρατίθεται στο σύνδεσμο (10)]

 

  • Ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε λυσσαλέα διαμάχη ανάμεσα στον φον Χάγκενς και στους ανταγωνιστές του, με εκατέρωθεν κατηγορίες για την προέλευση των εκθεμάτων και με νομικές μάχες κυρίως γύρω από θέματα κοπιράιτ στη διαδικασία παραγωγής πλαστινοποιημένων πτωμάτων και στον τρόπο με τον οποίο αυτά επιδεικνύονται. (11)
  • Η δημοτικότητα των εκθέσεων με πλαστινοποιημένα πτώματα έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας ανθηρής βιομηχανίας παραγωγής τέτοιων πτωμάτων και οργάνων. Η εταιρεία του φον Χάγκενς διατηρεί κέντρα πλαστινοποίησης σε τρεις διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Κιργιζστάν και Κίνα), στα οποία εργάζονται πάνω από 340 άτομα. Μέχρι σήμερα, επίκεντρο της σχετικής δραστηριότητας είναι η Κίνα, όπου έχουν εμφανιστεί πάνω από 10 «εργοστάσια» πλαστινοποίησης πτωμάτων και οργάνων, και κυρίως η πόλη Dalian, η «Μέκκα» της πλαστινοποίησης, όπου βρίσκονται τα κέντρα του φον Χάγκενς και του Χονγκ-Γιν Σούι. Αιτίες, βέβαια, αυτής της προτίμησης είναι η εύκολη και αδιαφανής πρόσβαση στην προμήθεια πτωμάτων από τις εκεί εταιρείες, ο ελλιπής κρατικός έλεγχος (για να μην πούμε τίποτε άλλο...), καθώς και η ύπαρξη φτηνού αλλά εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού. (12)
  • Η πλαστινοποίηση φιλοδοξεί να απλωθεί πέρα από τις ιατρικές σχολές και τις περιφερόμενες εκθέσεις. Ήδη μία αμερικανική εταιρεία, η Corcoran Laboratories, ανακοινώνει στο δικτυακό τόπο της την πρόθεσή της να προσφέρει την τεχνική ως μέθοδο «ταφής». Ονομάζοντάς την «Eternal Preservation» («Αιώνια Διατήρηση»!) αναφέρει χαρακτηριστικά στο δικτυακό της τόπο: «Ο σκοπός της Αιώνιας Διατήρησης θα είναι η διατήρηση ουσιαστικά για πάντα ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος (όργανα, μαλλιά, δέρμα, σκελετός, εγκέφαλος κ.τ.λ.) στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν τη στιγμή του θανάτου. Πρόκειται να προσφέρουμε μία δυνατότητα σε άτομα, που θέλουν το «καλύτερο» σε μία κηδεία και ταφή, η οποία δεν θα είναι διαθέσιμη πουθενά αλλού στον κόσμο...» (13)
  • Ανθρώπινα σώματα από τη «Body Worlds», καθώς και ο ίδιος ο φον Χάγκενς έχουν εμφανιστεί και σε ταινία, στο «Καζινό Ρουαγιάλ» της γνωστής σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ. Γουάου! Το θέαμα να ’ναι καλά!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2493291.stm

http://www.guardian.co.uk/media/2003/jan/27/broadcasting.channel41

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article856209.ece

http://en.wikipedia.org/wiki/Alder_Hey_organs_scandal

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1867283.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Body_Worlds#Regulatory_framework

http://www.marketwatch.com/quotes/prxi

http://www.oag.state.ny.us/media_center/2008/may/may29a_08.html

 http://www.prxi.com/nycdisc/

 http://www.prxi.com/pdf/FEAOD.pdf

 http://www.law.com/jsp/article.jsp?id=1145538532408

http://www.nytimes.com/2006/08/08/business/worldbusiness/08bodies.html?pagewanted=1&_r=1&hp

 http://cor-labs.com/about_us.htm

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΖΕΥΟΥΜΕ ΓΔΑΡΜΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΧΑΖΕΥΟΥΜΕ ΓΔΑΡΜΕΝΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ

Μέσα σ’ αυτόν εδώ το χώρο της Τεχνόπολης, δίπλα μας, λίγα μέτρα από εμάς, βρίσκονται τα πτώματα κάποιων ανθρώπων, που είχαν την ατυχία να μην είναι φίλοι ή γνωστοί κανενός μας, ώστε να φροντίσει κάποιος να τους κηδέψει με την ουσιαστική σημασία του όρου: ν’ αναθυμηθεί δηλαδή και να τιμήσει κοινά περιστατικά από τη ζωή τους, τ’ όνομά τους, το γέλιο τους, το κλάμα τους, τις γκριμάτσες τους, τις έγνοιες τους, το μοναδικό χνάρι που άφησαν, όπως ο κάθε άνθρωπος, πάνω στη γη ενόσω ζούσαν.

Μη φανταστείτε όμως πως αυτά τα νεκρά ανώνυμα σώματα είναι στοιβαγμένα και παραπεταμένα. Ίσα-ίσα. Κάποιοι ευφάνταστοι άνθρωποι φρόντισαν να τα … «περιποιηθούν». Τους αφαίρεσαν το δέρμα, τα πετσόκοψαν εδώ κι εκεί με ειδικά εργαλεία ώστε να φαίνονται καθαρά τα σωθικά τους, τα «πλαστικοποίησαν» και τα έστησαν πάνω σε βάθρα, σαν αγάλματα, το ένα να βαστάει μια ρακέτα του τένις, το άλλο να κλωτσάει μια μπάλα … Γιατί το έκαναν αυτό; Για να τα περιφέρουν και να τα εκθέτουν, με το αζημίωτο, ανά τον κόσμο!

Ούτε η τέχνη, ούτε η επιστήμη, ούτε η παιδαγωγική, ούτε φυσικά η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, τίποτα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει αυτό το ανεπίτρεπτο αίσχος. Πόσο μάλλον σ’ ένα τόπο, όπου εξακολουθεί να διδάσκεται στα σχολειά η Αντιγόνη κι όπου πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουμε, πως ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία αντιμετωπίζει τους νεκρούς, λέει τα πάντα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ζωντανούς.

Αυτό που παίζεται εδώ, πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο, ώστε να μην περάσει απαρατήρητο. Με τούτη την έκθεση έντεχνα γδαρμένων πτωμάτων, η επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου σώματος περνούν ένα κρίσιμο κατώφλι. Θα γίνει αντιληπτή η μέγιστη προσβολή; Θα συνειδητοποιηθεί η ακραία παραβίαση των θεμελίων του στοιχειώδους ανθρωπισμού; Θα εντοπιστεί η βαθιά συγγένεια του εγχειρήματος με τη ναζιστική λατρεία της φρίκης και του θανάτου;

Μέχρι σήμερα, οι σύγχρονες κοινωνίες είχαν αποφασίσει να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση νεκρών ανθρώπινων σωμάτων αποκλειστικά και μόνο μέσα στα αυστηρά οριοθετημένα πλαίσια της ιατρικής έρευνας και της διδασκαλίας της. Δηλαδή με στόχο, όχι τη «γνώση» γενικά και αφηρημένα ― που, έτσι, δεν διαφοροποιείται ποιοτικά από την απλή (έως και νοσηρή) περιέργεια ―, ούτε φυσικά την … αισθητική απόλαυση, κι ακόμα λιγότερο το ιδιωτικό κέρδος, αλλά πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά τη θεραπεία ασθενειών.

Το σημείο αυτό είναι καίριο! Αφορά το στοιχειώδες ανθρωπιστικό θεμέλιο των σύγχρονων κοινωνιών, γιατί δηλώνει πράγματι ότι, έξω από το αυστηρά θεσμοθετημένο ιατρικό-θεραπευτικό πλαίσιο, η επεξεργασία και η περιεργασία νεκρών σωμάτων δεν προάγει ούτε τη γνώση, ούτε την ομορφιά, ούτε κανένα φιλάνθρωπο συναίσθημα (όπως ισχυρίζονται μπερδεύοντάς τα όλα μαζί οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές αυτής της έκθεσης), αλλά τη νάρκωση βασικών αντανακλαστικών του πολιτισμένου ανθρώπου και την ύπουλη εισαγωγή στο βάθος της προσωπικότητάς του μιας εκλεπτυσμένης αναισθητοποίησης απέναντι στη φρίκη.

Θεωρούμε επομένως άκρως ανησυχητικό ― και ιδιαίτερα στο βαθμό που συνεπικουρείται από δημόσιους φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ―, το γεγονός ότι τώρα, στα χρόνια της μεταμοντέρνας λάσπης, μες από τούτη την έκθεση και με τη βοήθεια ισχυρών δόσεων δήθεν αισθητικής δημιουργίας και επιστημονικού διδακτισμού σαν αναισθητικό για την ήπια καταστολή των όποιων αντιδράσεων, επιχειρείται η συμφιλίωση της κοινωνίας με την ιδέα μιας χρησιμοποίησης των νεκρών σαν σκέτα αντικείμενα και εμπορεύματα προς αγοραπωλησία, χωρίς κανέναν απολύτως δεσμευτικό περιορισμό!

Οτιδήποτε προσπαθεί να μας συμφιλιώσει με τη φρίκη, να μας κάνει αναίσθητους στο θάνατο και να ναρκώσει τα αντανακλαστικά μας απέναντι στην εμπορευματοποίηση κυριολεκτικά των πάντων, είναι εχθρικό προς την κοινωνική μας συγκρότηση και επικίνδυνο. Ιδιαίτερα όταν αυτό ζητάει τη συνενοχή της τέχνης, της επιστήμης, της παιδαγωγικής και του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση!

Γι’ αυτό απαιτούμε την ακύρωση αυτού του αίσχους και ζητάμε να ενώσετε τη φωνή σας με τις δικές μας!

Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην πτωματολαγνική έκθεση «Bodies»